Om SM för unga plåtslagare

”SM för unga plåtslagare” är en årlig återkommande tävling som organiseras och genomförs av Plåt & Ventbyrån, plåtslageribranschens organisation för rekrytering och utbildningsfrågor, på uppdrag av Plåt & Ventföretagen och Byggnads.

”SM för unga plåtslagare” är en årlig och rikstäckande tävling för gymnasieelever på byggprogrammet i åk 3, med inriktning byggnadsplåtslageri. Här ges en möjlighet att visa upp sin skicklighet i en kul och uppskattad tävlingsform – inte minst inför publik. En finalplats är såklart alltid en bra merit.

Uttagningstävlingar

I början av varje år genomförs uttagningstävlingar på de gymnasieskolor som har byggplåtelever. Det bästa bidraget från varje skola skickas till en central jury för bedömning. Via noggrann granskning sållas sedan 6 finalister fram.

SM-final med stor publik

Någon månad senare är det dags för SM-final som vartannat år arrangeras i på Teknikcentrum i Katrineholm och vartannat år i samband med Yrkes-SM.

Underhållning

SM-finalen är en riktigt kul tillställning, både för de tävlande och åskådarna. Under SM-finalen 2018 hade vi vårt plåttak som nyfikna ungdomar fick beträda i full plåtslagarmundering för att ta en #takselfie. Dessutom hade vi vår populära prova-på-verkstad där besökarna bl.a. fick skapa rosor, ljusstakar och visselpipor i plåt.

Alla tittar på dig

Men oavsett alla kul inslag är det de tävlande som står i fokus. Stämningen brukar vara lite lagom spänd och nervös. Det är ju inte varje dag, du som plåtslagare jobbar på tid och inför publik. Men det är en upplevelse att bära med sig.

pvf-katrineholm

PVF Teknikcentrum, Katrineholm

 

Finalisterna 2019