SM för unga plåtslagare 2011

I går avgjordes den 25:e SM-finalen för unga plåtslagare i Linden köpcentrum i Norrköping. En historisk final och seger – eftersom guldet för första gången gick till en tjej, 19-åriga Anna Fredriksson från Lugnetgymnasiet i Falun.

Spänningen var stor när SM-finalen för unga plåtslagare skulle avgöras i Linden köpcentrum i Norrköping igår. Uppdraget var att på 6 timmar, inför publik, tillverka en skorstenshuv med ifalsad kon samt ”kineshatt”. De 6 finalisterna var påtagligt nervösa och uppståndelsen runt omkring var lite extra stor eftersom det i år fanns en tjej bland de tävlande, vilket var hela 11 år sedan sist.

Vann trots tidsmiss
Att tjejen, Anna, på ett galant sätt dessutom gick och vann hela tävlingen gjorde dagen än mer unik. För Anna själv var segern oväntad.
       – Det här känns helt overkligt, jag trodde inte att jag skulle kunna vinna, sa hon efter segern och tackade samtidigt sin förmåga att vara noggrann.
Det gjorde även juryn som imponerades av Annas noggranna arbete både i utförande och mått, hon var dessutom ensam om att få full poäng på helhetsintrycket. Detta gjorde att Anna, trots att hon inte hann färdigt den sista extra uppgiften, och därmed fick 8 poängs avdrag, knep segern.

Evenemang som skapade uppmärksamhet
Under hela dagen som tävlingen pågick i Linden köpcentrum hann många Norrköpingsbor passera och uppmärksamma de hårt arbetande ungdomarna. Via Peter Siepen som var konferencier, fick de lära sig ett och annat om både plåtslagaryrket, plåtmaterialen och verktygen.
Lokala plåtslageriföretagaren Patrik Rydberg, K.G. Hjelmgrens Plåtslageri, blev intervjuad liksom Joakim Karlsson från Kumla, VM-silvermedaljör i byggnadsplåtslageri 2009 och jurymedlemmen, tillika Sveriges första och hittills enda kvinnliga plåtslagarmästare Emma Johansson från Västervik. Som final på en intensiv tävlingsdag och till Norrköpingpublikens stora förtjusning uppträdde även TV-kändisarna Jay och Minnah.

Har redan jobb
Av de 6 tävlande har två redan fått jobb och resterande kan nog så gott som välja arbetsplats. Bristen på plåtslagare är nämligen enorm, vilket var ett av SM-tävlingens viktiga budskap. Framöver behövs det 1000 – 1500 nya plåtslagare varje år. Idag utbildas det knappt en tredjedel så många.

Medaljörerna i SM för unga plåtslagare 2011
1:a Anna Fredriksson, Smedjebacken, Lugnetgymnasiet  Falun
2:a Tobias Ivarsson, Kumla, Tullängsskolan  Örebro
3:a Markus Sandbladh, Ringarum, Ebersteinska Gymnasiet  Norrköping

På delad 4:e plats kom Linus Johansson, Törnströmska Gymnasiet i Karlskrona, Marcus Nyström, Torsbergsgymnasiet i Bollnäs och Simon Hultman, Bolandsgymnasiet i Uppsala.

”SM för unga plåtslagare 2011” sponsrades av: Armat, Heco Nordiska, Plannja, Uveco, Makita och Bevego.

anna-fredriksson-smguld2011

1:a Anna Fredriksson från Lugnetgymnasiet i Falun.