SM-guld i plåtslageri till Elias Karlsson från Falun
Elias Karlsson tog hem guldet under dagens final i SM för unga plåtslagare i Katrineholm. Elias visade sig vara både snabb och noggrann och levererade ett estetiskt mycket tilltalande tävlingsbidrag.
Under sex intensiva timmar den 15 april, tävlade landets sex bästa unga plåtslagare om SM-medaljerna. Tävlingsuppgiften bestod av flera olika delar och inleddes med kundmöte, planering samt måttning och tillklippning av plåten. Därefter följde täckning av takfot med en fotränna (istället för hängränna) samt tillhörande utlopp från rännan, en så kallad utkastare.
Elias vann med god marginal, tack vare en genomgående, mycket hög finish i både detaljer och helhet. Elias strategi var dessutom att tillverka så mycket som möjligt på verkstaden innan han tog sig ut till arbetsplatsen, vilket visade sig vara ett smart drag. Han upplevde dock de tre första timmarna som stressiga, men sedan slappnade han av och var klar en hel timme före slutsignal.
– Det känns helt overkligt att vinna, sa en mycket glad och lite omtumlad Elias.
Förutom äran och guldmedaljen fick Elias ta emot en vinstsumma om 6000 kr.
Juryns motivering: Årets vinnare har visat prov på stor kunskap inom plåtslagaryrket och med sitt tävlingsbidrag lyckats fånga alla små detaljer till en helhet som är både funktionell och vacker.
1:a plats Elias Karlsson, Lugnetgymnasiet, Falun
2:a plats Anton Lindvall, Uppsala Yrkesgymnasium Jälla, Uppsala
3:e plats Loke Bodén, Faluns Praktiska Gymnasium, Falun
På delad 4:e plats kom:
Abbas Rezai, Stockholms Byggtekniska Gymnasium, Stockholm
Felix Forsberg, Polhemsskolan, Gävle
Gustav Nilsson, Bromangymnasiet, Hudiksvall
Årets SM-final fick på grund av pandemin ett annorlunda upplägg. Tävlingen livesändes på Youtube under nästan 8 timmar. Tittarna guidades av plåtslagarproffs som kommenterade arbetets gång samt fick lära känna de tävlande, deras lärare, tävlingsledningen och domarna i flera intervjuer.
”SM för unga plåtslagare”är en årlig återkommande tävling som organiseras och genomförs av PVF Yrke & Utbildning, plåtslageribranschens organisation för rekrytering och utbildningsfrågor, på uppdrag av Plåt & Ventföretagen och Byggnads.
Huvudsponsorer för SM för unga plåtslagare 2020 är Bevego och Plannja.
Se livesändningen från 2021 års SM-final
Årets finalister
Gustav Nilsson
Från: Bromangymnasiet, Hudiksvall
Ålder: 18 år
Fritidsintressen: Det blir mycket skruva fordon och vara med kompisar. Mycket slalomskidåkning också.
Styrka som plåtslagare: Jag skulle säga att falsa, men också problemlösning.
Drömprojekt: Det är att lägga tak på sitt eget hus och kunna designa fritt. Tänker att det skulle bli mycket krusiduller, utsmyckningar och mycket detaljer.
Framtidsplan: Att vara plåtslagare så länge jag tycker det är roligt. Kanske starta eget också
Varför valde du plåtslagaryrket: Under första terminen fick vi prova på olika inriktningar och då fastnade jag för plåtslageri. Jag tyckte det kändes varierande, brett och mer utmanande än till exempel snickare eller målare. Sedan tipsade även en kompis i trean mig om att ett plåtslageri sökte folk.
Hur förbereder du dig inför finalen: Jag kommer ta det lugnt och ta det som det kommer.
Abbas Rezai
Från: Stockholms byggtekniska gymnasium, Stockholm
Ålder: 21 år
Fritidsintressen: Träna, hänga med vänner och lagar mat. Mina dagar består mycket av att träna och äta mat (haha), har ett stort matlagningsintresse.
Styrka som plåtslagare: Jag gillar att skapa saker och tror jag har bra förkunskaper eftersom jag jobbade som fin-snickare i Iran tidigare. En fin-snickare är lite som en möbelsnickare kan man säga.
Drömprojekt: Jag har inget riktigt drömprojekt men jag skulle vilja starta eget företag. Jag har märkt att många som är ute på jobb ofta mest tänker på att de vill komma hem från jobbet men jag tror att jag fokuserar mer på jobbet och vill att det ska bli fint.
Framtidsplan: Som jag sa tidigare, starta eget företag.
Varför valde du plåtslagaryrket: Först tänkte jag att jag skulle bli en fin-snickare men eftersom det inte riktigt fanns i Sverige på samma sätt så valde jag plåtslageri eftersom de påminner lite om varandra.
Hur förbereder du dig inför finalen: Jag kommer jobba på i skolan och öva på gamla tävlingsuppgifter. När jag är hemma kollar jag mycket på Youtube-videos om plåtslageri. Jag måste också få säga att Peter och Tomas är de bästa lärarna jag haft. De är jättesnälla, kan mycket och har lärt mig jättemycket.
Elias Karlsson
Från: Lugnetgymnasiet, Falun
Ålder: 18 år
Fritidsintressen: Att köra bil, det är kul att åka runt och sladda.
Styrka som plåtslagare: Är noggrann och gör allt för att det är kul.
Drömprojekt: Att lägga ett kyrktak, det vore utmanande.
Framtidsplan: Just nu är jag bara sugen på att få jobba som plåtslagare.
Varför valde du plåtslagaryrket: För att jag tyckte det var kul. Vi fick testa på alla inriktningar på byggprogrammet och sedan välja. Plåtslagaryrket är kul för att det känns som om man aldrig blir fullärd, det är ett utvecklande jobb.
Hur förbereder du dig inför finalen: Vet inte riktig, men min lärare kommer se till att jag tränar. Mest handlar det väl om att försöka komma ihåg allt jag lärt mig.
Felix Forsberg
Från: Polhemsskolan, Gävle
Ålder: 19 år
Fritidsintressen: Jag tränar Thaiboxning och gillar musik.
Styrka som plåtslagare: Jag gillar att vara noggrann och pilla med småsaker. Tycker det är roligast med detaljer och sånt.
Drömprojekt: Det skulle vara kul att göra något gammalt kulturhus med mycket krumelurer och grejer.
Framtidsplan: Att jobba som plåtslagare.
Varför valde du plåtslagaryrket: Jag har tidigare hållit på en del med metallarbeten på fritiden. Sen när jag fick chansen via byggprogrammet att prova på plåtslageri så fastnade jag för det. Jag lockades av att det kräver mycket detaljarbete och att man får vara ute mycket och arbeta på hög höjd med fina utsikter.
Hur förbereder du dig inför finalen: Jag kommer träna på och läsa på lite mer i läroböckerna. Finslipa på allt helt enkelt.
Loke Bodén
Från: Praktiska Gymnasiet, Falun
Ålder: 18 år
Fritidsintressen: Jag tycker om att cykla, det blir mycket träning och sedan jobbar jag även extra inom restaurangbranschen. Jag har ganska fullt upp men det trivs jag med.
Styrka som plåtslagare: Jag är noggrann och tänker mycket på det estetiska.
Drömprojekt: Det vet jag inte. Jag tycker det kan vara bra att man kan lite allt möjligt och inte snöar in allt för mycket på något specifikt. En kyrka hade i och för sig alltid varit kul att ha på cv:et.
Framtidsplan: Att fortsätta och bli så duktig jag bara kan på yrket och se var det kan ta mig någonstans.
Varför valde du plåtslagaryrket: Dels för det känns som ett ganska framtidssäkrat yrke där man kan lära sig väldigt mycket och avancera om man skulle vilja. Sen ger det en bred kunskapsbank.
Hur förbereder du dig inför finalen: Nöta lite extra i verkstaden, öva på olika grundmoment och försöka förfina de kunskaper jag har. Det är lite svårt att förbereda sig när man inte vet vad som kommer. Men helt enkelt öva på det jag kan bli bättre på.
Anton Lindvall
Från: Uppsala Yrkesgymnasium Jälla, Uppsala
Ålder: 19 år
Fritidsintressen: På fritiden gör jag mest saker som får mig att hålla igång och må bra. Jag tränar mycket och tillbringar tid med familjen. Spelar även lite spel men det kommer sist, efter skola och sånt.
Styrka som plåtslagare: Jag är lite av en problemlösare. Jag gillar att se lösningar istället för att bara se problem. Jag är också en stolt plåtslagare, det har jag efter min lärare Jan Bringegård. Han har inspirerat mig i det mesta.
Drömprojekt: Finns mycket att välja bland. Min första lärare Johan berättade mycket om att han varit i Afrika och flera andra ställen och arbetat, det tycker jag hade varit kul att resa runt och se hur man jobbar i andra länder.
Framtidsplan: Att bli Sveriges bästa plåtslagare, det är inget snack om saken.
Varför valde du plåtslagaryrket: I ettan var jag lite osäker på vad jag ville bli ,men visste att jag hörde hemma inom hantverkaryrket. När jag bytte till Jälla från en annan skola och gick rundgången så hamnade jag i plåtslagarverkstaden och det var en lite konstig känsla för det kändes som att jag hörde hemma där.
Hur förbereder du dig inför finalen: Förberedningen började några veckor innan jul, men det är lite nervigt. Jag har övat på gamla uttagningsuppgifter, det är bara att nöta in. Jag är ofta i skolans verkstad på fritiden, jag och min lärare Jan brukar vara kvar sent på kvällen, det blir ju ett helt annan fokus när man får jobba själv.